Tri stoljeća crkve Svete Petke na Kordunu

U selu Sjeničak na Kordunu u utorak 27. listopada 2015.g. crkveno-narodnim svečanostima obilježena su tri stoljeća pravoslavnog hrama Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke.





U okviru svete arhijerejske liturgije koju je predvodio Gornjokarlovački episkop Gerasim osvećena su zvona mjesne crkve čija obnova je pri kraju. U kulturno-umjetničkom programu suđelovali su kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine s područja Korduna, iz Banja Luke i Beograda.



Pošto se radi o jednom od najstarijih hramova na području gornjokarlovačke eparhije posvećenom Svetoj Petki ovaj događaj je privukao veliki broj vjernika sa Korduna, ali i iz inozemstva. Svečanostima su nazočili i predstavnici vlasti iz Hrvatske na čelu s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća Miloradom Pupovcem i karlovačkim dožupanom Sinišom Ljubojevićem, dok je zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Modrag Linta predvodio izaslanstvo iz Srbije.

Crkva Svete Petke u Sjeničaku kraj Karlovca podignuta je 1715. godine i do 1934. godine to je bila crkva-brvnara. Novouzidanu crkvu srušile su ustaše 1942. Na njenim temeljima završava se novi hram zahvaljujući prilozima Kordunaša i prijatelja iz cijelog svijeta, tako da se u ovom dijelu Korduna poslije više od sedam desetljeća ponovno oglasilo crkveno zvono. Episkop Gerasim se ovom prilikom zahvalio svim donatorima koji su, kako je naglasio, svojim prilozima ugradili i dio sebe u obnovu ove svetinje.





Preuzeto sa sajta Radio Televizija Banovina






Коментари