TUŽNO SEĆANJE: U HRVATSKOM GRANATIRANJU ZENICE POGINULO 16 SRBA I BOŠNJAKA!

Na današnji dan, pripadnici HVO-a iz pravca Putičeva, izvršili su strahovito granatiranje užeg gradskog područja Zenice prilikom čega je ubijeno i ranjeno blizo osamdeset ljudi bošnjačke i srpske nacionalnosti
Dragoslav Vuković (31) - žrtva napada HVO na Zenicu

Masakr civila u Zenici 19. aprila 1993.  oko podneva, kada je od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo 16 a ranjeno više od šezdeset civila u trenutku velike gužve.
U tom brutalnom zločinačkom napadu hrvatske artiljerije na licu mesta su poginuli Čedomir Aranđelović, mladić srpske nacionalnosti, star 19 godina, i njegova majka Zlata Aranđelović, stara 52 godine. Zločinačka granata je usmrtila i Dragoslava Vukovića (31) i Branka Pepunića (32). Od zadobijenih povreda preminuo je i Veljko Đukić, star 34 godine. Najmlađe žrtve bila su deca Nehrudin Trako (14) i Tarik Mutapčić (15), dok je najstariji bio Alija Hodžić, koji je u trenutku ubistva imao 65 godina.
U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dve do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice.
Za ovaj masakr pred Haškim tribunalom bio je optužen general HVO-a Tihomir Blaškić. Sudsko veće je u nedostatku dokaza oslobodilo generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.  

Коментари