Podrška derventskim medicinskim sestrama i tehničarima

Projekat jačanja sestrinstva u BiH je obezbjedio, sredstvima Vlade Švicarske, pomoć u vidu lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za patronažne sestre u 16 domova zdravlja, među kojima je i Dom zdravlja Derventa.
“ProSes” je obezbijedio jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravlja sa kojima ima uspostavljenu saradnju zbog značaja usluga koje pružaju medicinske sestre i tehničari tokom aktuelne pandemije.

– Radi se o zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu. Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku. Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara spriječava se mogućnost njihovog inficiranja i oboljevanja, koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva. Pored toga, projekat je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici, uz podršku USAID-a i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), saopšteno je iz “ProSesa”.
Ova organizacija planira da organizuje i edukaciju o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije, te psihološku podršku za medicinske sestre.
Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja.
Projekat finansira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.
Derventa Cafe

Коментари