VUKOVAR : DAMIRU SU HRVATI UBILI OCA, A BEOGRADSKI SUD GA OSUDIO NA 15 GODINA!

Skandaloznom presudom Damir Sireta, preživela žrtva hrvatskog terora, osuđen je na 15 godina zbog navodnih zločina nad hrvatskim vojnicima. Damirov otac Simo ubijen je od strane hrvatske vojske u novembru 1991. u centru Vukovara i za taj zločin još niko nije odgovarao! 



Damir Sireta iskusio je ono najgore tokom rata. Njegovog oca Simu Siretu (55) na svirep i okrutan način su likvidirale povampirene ustaše i naslednici zločinačke ideologije Ante Pavelića koji su tih dana sejali strah po čitavom Vukovaru. Te hladne, novembarske noći 1991. grupa naoružanih hrvatskih vojnika upala je u dom civila Sime Sirete gde su nesrećnog čoveka najpre zlostavljali i mučili a potom ga nasilno izveli iz porodičnog doma. Njegov leš pronađen je vrlo brzo sa brojnim povredama svuda po telu. Hrvatski ekstremisti su se iživljavali nad nedužnim čovekom samo zato što je bio Srbin. A Simu svi građani Vukovara pamte kao vrednog i poštenog čoveka koji je rado bio viđen gost na mnogim proslavama i veseljima, družio se sa ljudima raznih nacionalnosti. Pomagao je komšijama i rođacima. Bio je oženjen Hrvaticom rodom iz Cerića što samo potvrđuje činjenicu da ovom časnom čoveku nacionalna pripadnost nije predstavljala nikakvu važnu odrednicu u životnim odlukama.

U tom duhu je vaspitavao i svoju decu. Damira svi pamte kao izuzetno talentovanog i druželjubivog momka. Bio je omiljen u društvu, boem, veseo i duhovit čovek. Nikada se nije ni izdrao na nekoga, a kamoli učestvovao u ratnim zločinima.

Damir je smrt oca vrlo teško podneo. Ta vest ga je veoma potresla i slomila. Dušmani nisu dozvolili nedužnom čoveku ni da pošteno ožali oca, a već su započeli sa zločinačkom kampanjom sa ciljem da od žrtava naprave dželate. To neumorno čine evo već tri decenije unazad. Nakaradni beogradski sud osudio je 2009. Damira Siretu najpre na 20, a zatim na 15 godina zbog izmišljenih, nedokazanih navodnih ratnih zločina. 

Da, bio je to period kada se Boris Tadić izvinjavao Hrvatskoj u ime srpskog naroda, kada je ignorisao srpske žrtve od Bratunca do Vukovara, kada je prikrivao sastanke sa porodicama ubijenih i nestalih srpskih civila iz Vukovara. U to vreme doneseno je nekoliko nakaradnih sudskih presuda protiv srpskih vojnika, valjda da bi se "odnosi Srbije i Hrvatske poboljšali". Tadašnja vlast nije mrdnula prstom za porodice ubijenih Srba u Vukovaru, niti su vršili pritisak na hrvatske institucije da procesuiraju zločince koji su silovali, ubijali, proterivali srpsku decu i civile.

- Damir je izuzetan čovek, na svom mestu. Samo pozitivne reči imam za njega.

- Dobar, plemenit, pošten za života je pomogao velikom broju ljudi. I kome nije pomogao, sigurno nije odmogao. To je čuvena porodica, ugledna bez mrlje. Kakvi  zločini, to su izmišljotine.

- Čovjeku se sudi da bi se prikrilo ubistvo njegovog oca. Nisu Srbi ubijali u Vukovaru, nego Hrvati. Damir je žrtva, prvo su mu oca Simu ubili a sad njega kažnjavaju ovom farsom od suđenja.

To su samo neke od izjava građana Vukovara, i Srba i Hrvata povodom lažne iskontruisane optužnice protiv Damira Sirete.

Damir je osuđen samo zato što je Srbin i zato što je njegov otac bio žrtva pomahnitalih hrvatskih ekstremista. On je čini se žrtva "uspostavljanja dobrosusedskih odnosa između dve države". 

Advokat Aleksandar Cvejić koji je pred Specijalnim sudom za ratne zločine zastupao Damira Siretu koji je prvobitno osuđen na 20 godina robije za slučaj Ovčara, rekao je medijima da je presuda skandalozna i nečuvena.

Po rečima advokata Cvejića od kako postoji Sud za ratne zločine, nije bilo presude koja je doneta do te mere bez dokaza kao ova.

- Bazirati presudu i dati nekome 20 godina zatvora, a bazirati je isključivo na dva svedoka saradnika od kojih najmanje jedan laže i to besramno, mogu da kažem da je nečuveno čak i za naše prilike. Smatram da je na ovakav način pre svega sudsko veće iz meni nepoznatih razloga, a za koje se nadam da će jednog dana biti otkriveni izašlo u susret Republici Hrvatskoj i hrvatskim obaveštajnim službama koje su direktno odgovorne za ubistvo Siretinog oca. Siretin otac Sima je nekoliko dana pre nego što je Vukovar pao izveden iz svog stana, i odveden od hrvatske policije i oružanih formacija da bi nakon toga bio pronađen mrtav. Do dana današnjeg Hrvatska nije ni pokrenula istragu o tom slučaju, ali je zato sve učinila da Damir Sireta u Srbiji dobije 20 godina zatvora. Smatram da ovakva presuda ne može da opstane, apsolutno ću se žaliti i sa punim poverenjem idem pred Vrhovni sud Srbije.

- Sa druge strane, moram da kažem da sam imao indicije da će se ovako nešto desiti, s obzirom da je još 29. januara ove godine radio Slobodna Evropa objavio da je njihov novinar u sudu saznao da će Damir Sireta biti osuđen . Smatram da je time ispunjen nečiji nalog, a čiji je, to ostaje da se otkrije i učiniću sve koliko bude u mojoj moći da ova presuda pred Vrhovnim sudom padne. Damir Sireta je bio u Novom Sadu kada je evidentni ratni zločin na Ovčari počinjen. U toku svih ovih godina koliko postupak traje Damir Sireta nije osporavao da se na Ovčari dogodio zločin. Po izričito njegovoj želji ja nisam u odbrani osporavao ni jedan materijalni dokaz, ni jedan trag materijalni koji je tamo pronađen. Sve sa njegovim čvrstim ubeđenjem da se zločin desio, ali da on nije u tome učestvovao.

- Smatram da je duboko nemoralno nekome ko se na takav način branio dati 20 godina zatvora, znači dati mu maksimalnu kaznu. Apsolutno smatram da postoje svi uslovi i smatrao sam čak da će mu ovo veće dati smrtnu kaznu, i to je jedino što me ne iznenađuje. Jedino što je moglo da me iznenadi to je da mu daju oslobađajuću presudu u ovakvoj konstalaciji snaga kao što je sada. Presuda je naručena i kao takva mora da padne.

Damir Sireta je drugostepenom presudom osuđen na sramnih 15 godina zbog navodnih zločina na Ovčari. Sa druge strane, ubice njegovog oca i njihovi nalogodavci ukoliko nisu poginuli na Ovčari, onda danas slobodno šetaju Vukovarom kao ugledni građani Republike Hrvatske. 

Tokom ratne 1991. na području Vukovara je ubijeno i nestalo 350 građana srpske nacionalnosti, među kojima i veliki broj žena, staraca i dece. Prema podacima SNV, u Vukovaru je ubijen i nestao 161 civil srpske nacionalnosti. Najmlađa registrovana žrtva je imala godinu ipo dana, dok je najstarija imala 93 godine. Posmrtni ostaci mnogih civila do danas nisu pronađeni.

Izvor: S MEDIA - ADVOKAT: PRESUDA SIRETI JE NARUČENA

Коментари