Linta: Hrvatska ne poštuje svoje zakone ni prava Srba



Hrvatska 18 godina sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jer nema nijednog Srbina koji se zaposlio u državnoj upravi, policiji, pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu, navodi predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On podseća da je Ustavni zakon usvojen dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i stupio na snagu decembra 2002. godine te da je, iako jači od bilo kog običnog zakona, ostao mrtvo slovo na papiru.

"Hrvatska ne poštuje princip proporcionalne zastupljenosti Srba u državnoj upravi, policiji, pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama. Takođe, Hrvatska sistematski krši Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma u kome se jasno kaže da u mestima u kojima nacionalna manjina čini najmanje trećinu stanovnika svi znakovi uključujući i ulazne i izlazne table iz tih mesta moraju biti ispisani i na jeziku i na pismu nacionalne manjine", navodi on u saopštenju.

Linta dodaje da od završetka rata u Hrvatskoj do danas nema nijedno mesto, u kojem Srbi čine najmanje trećinu stanovnika, koje ima dvojezične table na ulazima i izlazima mjesta.

On je izjavio da Hrvatska sistematski krši i Zakon o vaspitanju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina jer odbija godinama da izvrši preregistraciju škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i registruje ih kao manjinske, a kao primer ističe opštine Borovo, Markušica i Negoslavci, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo.

"Potpuno je jasno da Ustavni zakon i drugi zakoni koji se tiču Srba služe samo kao pokriće pred međunarodnom zajednicom kako je Hrvatska tobože postigla visok stepen zaštite prava nacionalnih manjina iako to nema nikakve veze sa istinom", ocenio je on.

Linta je pozvao Vladu Srbije da insistira da Hrvatska konačno počne da poštuje barem ona prava preostalih Srba koja su garantovana Ustavom i postojećim zakonima.

Коментари