SEĆANJE NA VEDRANA (10) IZ GRADIŠKE - PRVO DETE UBIJENO U BIH



Vedran Klindžić imao je samo deset godina kada je brutalno ubijen 28. decembra 1991. u svojoj rodnoj Bosanskoj Gradišci. Od minobacačke granate ispaljene sa hrvatskih položaja, sa teritorije Republike Hrvatske tragično je  izgubio život maleni Vedran, a tri osobe su zadobile teške povrede. Bila je to velika tragedija za čitavu porodicu o kojoj se malo zna i još manje govori. Otac Vlado umesto da sprema svoje dete za školu, da se veseli njegovoj mladosti i da zajedno proslavljaju novogodišnje praznike, bio je prinuđen da sprema sahranu svom nasledniku. Bila je to tuga nemerljivih razmera. Čitav grad je plakao tog zimskog dana!

Prema lokalnim pričama, hrvatski vojnici su se više puta hvalili kako su granatirali Bosansku Gradišku, grad sa srpskim većinskim stanovništvom.

Prve civilne žrtve u tadašnjoj Bosanskoj Gradišci stradale su 21. septembra 1991. godine usled bjesomučnog granatiranja iz Hrvatske. Živote su tog dana izgubile Almasa Bilić, Štefica Savić i Marica Malešević. Pripadnici hrvatske vojske ispalili su više granata na ovaj gradić u Bosni i Hercegovini, iz revolta zbog vojnih poraza i gubitaka ali iz zbog lažnih optužbi kako "Srbi i Muslimani iz Bosanske Gradiške pomažu Republiku Srpsku Krajinu". U Bosni i Hercegovini nije bilo tada nikakvih sukoba niti naoružanja a kamoli borbenih dejstava, te su te optužbe čista laž i propaganda kreirane sa ciljem da opravdaju krvavi pir hrvatskih agresora. 

Da se Vedran zvao Ahmed ili Omer, ovih dana bismo imali prilike da pročitamo more vesti i obaveštenja o ovoj tužnoj godišnjici. Ali pošto se radi o dečaku srpske nacionalnosti, naravno da niko od bosansko-hercegovačkih i lokalnih medija nije javio niti informisao javnost o ovom događaju. 

Коментари