Banjalučki glumci o filmu "Dara iz Jasenovca": Vrijeme je da se ispriča istina o stradanju Srba


Rijetko koji srpski film je uspio toliku prašinu dići i prije same premijere kao “Dara iz Jasenovca”. Dok jedni kažu da će obezvrijediti zločine za vrijeme NDH, drugi smatraju da će film promijeniti pogled na stradanja Srba. 

Negativna kritika Džeja Vajsberga, koju je objavio američki časopis “Varajeti”, privukla je posebnu pažnju. Dio glumačke ekipe za ATV kaže, to je politička, a ne umjetnička recenzija. 

"Zasmetalo mi je što je rekao da je film patetičan. Ja mogu da potpišem da je film sve samo ne patetičan, jer se igralo čistom emocijom i čistog srca. Prosto to je nešto što ljudi sa ovih prostora nose u svom DNK i to je u tom filmu itekako izašlo na vidjelo", kaže Anja Ilić, glumica.

"To su istorijske činjenice, fakti i to nije nikakva propaganda. S druge strane, da bilo koji drugi narod ispriča o svom stradanju tako potresnu priču sigurno da ne bi došao na ovakvu osudu", rekla je Sandra Ljubojević, glumica, prenosi ATV. 

Film je od strane brojnih drugih svjetskih magazina ipak dobio pozitivne kritike. Glumac Željko Erkić, koji igra ustaškog vojnika, kaže da je došlo vrijeme da se ispriča istina o kojoj je srpski narod bio prinuđen da ćuti 75 godina.

"I nije toliko prikazano koliko je to zaista brutalno bilo. Ali naš način da to ispričamo nije način da u ovom vremenu nakon skoro jednog vrijeme osuđujemo i raspirujemo neke stare mržnje pokrećemo zle duhove, nego naprotiv. Naprotiv, da prihvatimo jedni druge takvima kakvi smo bili i da iz toga naučimo i krenemo u bolji život, bolji suživot", kaže Željko Erkić, glumac.

Prava borba vodila se i na filmskoj platformi IMDB. Nakon što je nekoliko dana trajalo nadmetanje Hrvata koji su davali najniže ocjene, iako film nisu ni pogledali, i Srba koji su ga ocjenjivali najvišim ocjenama, ta mogućnost je ukinuta. Tada je njegova ocjena bila 9,4 od mogućih deset. 

"Očigledno da je i IMDB shvatio da je to očigledno postalo dosadno, pa je sklonio ocjenu. Sad trenutno ne možete dati ocjenu tom filmu, znači IMDB je rekao dosta više te vaše Balkanse priče i jednostavno su ukinuli ocjenjivanje", ističe Vanja Marković, urednik emisije "Cinema magica". 

Film će od 5. februara biti emitovan u američkim bioskopima. Premijera u Republici Srpskoj i Srbiji najavljena je za 22. april – dan kada su zatvorenici 1945. godine izvršili proboj iz koncentracionog logora Jasenovac.

Коментари