Porfirije preuzeo dužnost, Kosovo i pomirenje glavne poruke na ustoličenju



Novoizabrani poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije ustoličen je u tron mitropolita beogradsko-karlovačkog i time je zvanično preuzeo dužnost 46. patrijarha srpskog. Završnom delu službe u Sabornoj crkvi u Beogradu, osim crkvenih velikodostojnika, prisustvovali su i najvažniji državni zvaničnici, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem. Patrijarh Porfirije i predsednik Vučić imali su i kraći razgovor u Patrijaršijskom dvoru.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski prešao je iz patrijaršijskog dvora u Sabornu crkvu da bi u obredu koji je trajao sat i po vremena bio proizveden u mitropolita beogradsko-karlovačkog, odnosno patrijarha srpskog. Vladičansku krunu i odoru je predao, da bi preuzeo simbole poglavara Srpske pravoslavne crkve.

„Crkva je pozvana da sabira i kako sam već rekao služi miru. Zato se moje služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančarenja, niti parcijalnog bavljenja politikom“, naveo je patrijarh Porfirije.

Ovim činom u Beogradu, ustoličenje patrijarha ipak nije završeno. Po duhovnom značaju važnija ceremonija, sledi u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji, u dogledno vreme. Zapravo je najvažnija titula koju patrijarh zvanično nosi – Arhiepiskop Pećki.

„Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, ćirilici… Kosovo je srce Srbije. A na našem Kosovu ima mesta za sve“, poručio je novi patrijarh.

Većina vladika koje su prethodno učestvovale na Saboru, nisu bile prisutne na ustoličenju, uključujući tu i vladike iz takozvane druge struje, Grigorija i Joanikija. Međutim, nije bilo ni duhovnog oca novog patrijarha, Irineja bačkog.

Najvažniji državni zvaničnici stigli su kada je crkveno služenje završeno, na besedu novog patrijarha. Zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, došao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Oni su, potom, prešli za novim patrijarhom u Patrijaršiju.

Patrijarh je pozdravio vernike sa balkona i kratko razgovarao sa Vučićem, koji je izašao na sporedni izlaz bez izjava, dok se Dodik kratko obratio medijima.

„Svakako je veoma važno da je SPC prošla na miran način kroz period izbora i što se to desilo veoma efikasno uz veliko jedinstvo“, napomenuo je Milorad Dodik.

Posle svečanosti, novog patrijarha i Sinod čekaju važne crkvene odluke. Dve veoma važne mitropolije – crnogorsko-primorska i zagrebačko-ljubljanska, kao i još neke eparhije očekuju imenovanja svojih poglavara.

Коментари