SIJEKOVAC: STARI IVAN JE POKUŠAO DA ZAŠTITI KOMŠIJE SRBE ALI SU GA HRVATSKI VOJNICI UBILI I ZAPALILI!


Parastosom i polaganjem sveća u Bosanskom Brodu je obeležena godišnjica prvog ratnog zločina počinjenog u Bosni i Hercegovini. Reč je o masakru u Sijekovcu kada su 26. marta 1992. godine pripadnici 108. brigade ZNG prešli preko Save i u sadejstvu sa hrvatskim paravojnim formacijama ubili tačno 50 civila – žena, dece i staraca u Sijekovcu. Gledano po nacionalnoj pripadnosti, 43-oje civila su bili srpske, četvoro muslimanske / bošnjačke i troje hrvatske nacionalnosti što jasno svedoči da hrvatski vojnici nikoga nisu štedeli u svojim krvavim pohodima već su ubijali šta su stigli. 

Milja Zečević, u narodu je dobila epitet majka hrabrost a upravo zbog velike tragedije koju je doživela. Njoj su hrvatski vojnici te martovske noći pred očima ubili supruga Jovana (72) i sinove Vasu (33), Milana (29) i Petra (41). Svi su bili civili i ubijeni su na kućnom pragu.

Naročito je teška i potresna sudbina Ivana Rudeža, penzionera od 70 godina, koji je pokušao da spreči hrvatske agresore da počine zločin zbog čega je i sam ubijen. Ivan, inače Hrvat po nacionalnosti, imao je veliki broj prijatelja sa komšijama Srbima, i nikako se nije slagao sa zločinačkom i osvajačkom politikom Franje Tuđmana. Videvši kako hrvatski dobrovoljci ruše, pale i razaraju grad, te ubijaju nedužne,  pokušao je da ih zaustavi u toj nameri govoreći kako to što čine nije normalno i kako nepotrebno ubijaju nedužan narod. 

Ivan, sin Matin, rođen je 13.12.1913. u Poljicama kod Vrgorca a živeo je u Sijekovcu. Bio je penzioner, čovek velikog srca, plemenit i pošten. Njegovi vinogradi bili su nadaleko poznati širom Posavine pa i preko granice. Bila je to čestita, vredna, uzorna porodica. 

Bilo je meštana muslimana i Hrvata iz Sijekovca koji nisu bili za rat. A nacionalisti i šovinisti brzo su se pridružili dobrovoljcima u ubijanju prvih komšija...Ivan nije bio takav. Ljude je delio po njihovom ponašanju, delima..a nikako po etničkoj osnovi.

"Ne dirajte ove ljude, to su sve pošteni i dobri domaćini, vratite se odakle ste došli" - vikao je Ivan hrvatskim vojnicima ali uzalud. To ih je još više razljutilo, urlali su i mahali zastavom NDH govoreći kako su došli da stvaraju Veliku Hrvatsku. Nesrećnog čoveka su  zarobili, mučki šutirali i pretukli a potom ga zapalili. Nisu se tuđmanovi krvoloci sažalili ni na Ivanove godine pa čak ni na to što je sam bio katolik i Hrvat. Ubili su ga baš kao i ostalih pedeset civila. Potom su opljačkali svu njegovu imovine, vinograde uništili, sve devastirali...

Ante Prkačin, monstrum iz B. Broda, naređivao je svojim vojnicima da kolju i pobiju sve što zateknu, da ni mačka ne ostane živa. 

Proces protiv odgovornih za zločin u Sijekovcu pokrenuo je Haški sud, koji je 2006. godine predmet ustupio Tužilaštvu BiH, a rezultat je da je za ovaj zločin do sada procesuiran samo Zemir Kovačević. On je osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo samo dva srpska civila, ali niko od njegovih nadređenih nije osuđen za ovaj zločin. Glavni i odgovorni za masakri su pripadnici vojnih snaga Republike Hrvatske, i hrvatske jedinice iz Bosanskog Broda: Čaušević Nijaz, Pohara Armin, Brizić Ivan, Prkačin Ante, Obradović Rade,  Kovačević Zemir, Minot Andrija, Kalenderović Jasmin, Kalenderović Drago, Pinjagić Hibo, Pinjagić Huso, Dugalić Ejub, Dugalić Idriz, Soldan Ivko, Kovačević Selver i mnogi drugi.

Pravosudni organi poseduju podatke za 68 lica, učesnika u ovom zločinu. Hrvatske snage su na području Bosanskog Broda ubile preko 500 građana, uglavnom srpske nacionalnosti, mada je među žrtvama bilo i Roma, Bošnjaka i poštenih Hrvata. Ubijeno je i 37-oro dece.

 

Коментари