GOSPIĆ: Obnavlja se spomenik Nikoli Tesli koji su 1992. minirali hrvatski ekstremisti

Kip Nikole Tesle, poput onoga koji je do rata bio u njegovom rodnom gradu dok ga hrvatski ekstremisti nisu porušili, ovih se dana, nakon trideset godina, vraća u Gospić. 


Ovime će se nakon gotovo trideset godina spomenik Nikoli Tesli vratiti u Gospić. Hrvatski ekstremista je 16. februara 1992. minirao spomenik. Spomenik je, inače, na trgu stajao od 1981.“Ovih se dana odvijaju posljednji, završni radovi na Trgu Nikole Tesle, a ubrzo će tamo biti postavljen i kip našeg poznatog sugrađanina. Dogovorili smo se da bismo svečanost predstavljanja novouređenog trga i povratka Teslina kipa obilježili 23. travnja”, kazala je za Večernji list zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša:

S obzirom na to da je Tesla bio doista posebna i neobična osoba, htjeli smo i da obilježavanje ne bude obično, već posebno. Zato smo dogovorili suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, koji je pripremio doista poseban program, na vrhunskoj razini, kakav Tesla i zaslužuje.

Spomenik je predviđen u užem dijelu prostora KIC-a, u mirnoj zoni s nekoliko klupa i pješačkom površinom od kamene sipine. Spomeniku bi se dala važnost koja je u pravcu asocijacije na njegov rad, ali i na samu osobnost Nikole Tesle. Oblikovanjem se prikazuje sklad starih i novih materijala te sklad prirodne forme i forme proizašle ljudskim djelovanjem. Vjerujem da će park biti na čast svim građanima Gospića”, izjavila je u kolovozu Kristina Prša.

Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić od iznimne je važnosti za naš grad. Bilo je potrebno trideset godina da se to dogodi, a ja sam izuzetno zadovoljan da smo to uspjeli realizirati kako smo i obećali. Sigurni smo da će ovaj potez donijeti mnogo dobra Gospiću i njegovim stanovnicima, te da će postati vrlo drago mjesto okupljanja građana i naših gostiju”, rekao je ljetos gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.


Коментари