CRVENI KRST ŠAMAC OBILЈEŽIO 100 GODINA POSTOJANJA I RADA

Opštinska organizacija Crvenog krsta (CK) Šamac obilјežila je 100 godina od osnivanja.


Ovim povodom održana je svečana akademija u kino sali, a na keju na Savi su volonteri CK izveli pokaznu vježbu spasilačkog tima OOCK Šamac, te pokaznu vježbu timova prve pomoći.

Simulirano je spasavanje i reanimacija utoplјenika i osoba povrijeđenih u požaru u saradnji sa pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice, Civilne zaštite i hitnom pomoći. Na akademiji je izveden prigodan program volontera CK iz osnovne škole i uručene su zahvalnice istaknutim institucijama i pojedincima, a u kulturno zabavnom programu učestvovali su članovi KUD „Posavina“ iz Crkvine.

Predsjednik Opštinskog odbora CK Šamac Ozren Stanimirović rekao je da su u lјetopisu škola pronađeni podaci da je prva organizacija CK na ovom području osnovana 1921. godine, a te godine je osnivan i CK na teritoriji Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
„Imamo 60 aktivnih volontera koji su podijelјeni u grupe i rade kao spasioci u slučaju elementarnih nepogoda, a imamo i veliku grupu dobrovolјnih davalaca krvi“, rekao je Stanimirović.

Generalni sekretar CK Republike Srpske Snježana Kovač istakla je da je 100 godina rada CK Šamac jubilej vrijedan poštovanje, te da su rijetke organizacije u strukturi CK Srpske koje se mogu pohvaliti da su radile u kontinuitetu i bile uz svoje stanovnike i u ratu i u miru.
„CK Šamac je organizacija koja najbolјe funkcioniše na području Posavine, Semberije i Majevice“, navela je Kovačeva i pohvalila rad sekretara ove opštinske organizacije Danice Radulović.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović istakao je važnost CK za ovu opštinu, navodeći da su njegove aktivnosti i rad volontera najviše dolazile do izražaja u vanrednim situacijama.

„Izdvajam organizaciju dobrovolјnog davanja krvi, a aktuelan je i projekat „Starenje i zdravlјe“ koji realizuje švajcarski CK i CK Šamac, a opština im je partner. Ove godine smo u budžetu izdvojili 40.000 KM i svake naredne godine biće veći iznos novca kako bi projekat bio sproveden na najbolјi način“, kaže Varadinović.

Generalni sekretar Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić rekao je da im je cilј da u Nedjelјi CK pokažu javnosti da rad ove organizacije ne znači samo podjelu paketa pomoći, nego mnogo više.

Predstavnicima Crvenog krsta Šamac predsjednik Skupštine Simo Varadinović uručio je ispred opštine zahvalnicu za istaknuti rad u humanim akcijama, Milorad Arlov uručio je knjigu „Humano srce!“, dok je generalni sekretar CK RS Snježana Kovač uručila umjetničku sliku.

Svetlana Pavlović

Коментари