Čuvati uspomene na najzaslužnije: Obilježen Dan VRS i 27. motorizovane brigade

Povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 13.maja – Dana 27. motorizovane brigade, u Derventi je danas služen parastos i položeni vijenci na Centralnom spomen obilježju za 608 poginulih boraca sa područja Dervente. Odana je počast i svim poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske



U uvodnom obraćanju predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić je rekao da je Vojska Republike Srpske nastala prije 29 godina sa osnovnim zadatkom da spasi i zaštiti srpski narod i teritoriju na kojoj je taj narod živio, te da je naša vječna obaveza da čuvamo uspomenu na one, koji su štiteći srpski narod, položili svoje živote i da se sa ponosom i tugom sjećamo njihovih likova i imena, čuvamo i izgrađujemo Derventu i Republiku Srpsku.

– Danas obilježavamo 29-tu godišnjicu od formiranja Vojske Republike Srpske, a dan kasnije je formirana 27. motorizovana brigada. Ta jedinica je postojala i ranije, ali je od 13. maja 1992. godine u sastavu Vojske Republike Srpske. To je jedna od najvećih brigada u Prvom krajiškom korpusu. Mnogo lakše je nabrojati i kazati ratišta koja su postojala, a na kojima borci 27. brigade nisu bili. Učestvovali su u najznačajnijim borbama, a najveći doprinos su dali u borbama za probijanje Koridora – spasu srpskog stanovništva na području mnogih opština. Niko nema pravo da zaboravi ili zanemari da je VRS bila glavni akter tako velikog i grandioznog djela stvaranja Republike Srpske. Ne pruža se svakoj generaciji prilika da stvori državu, ova generacija je stvorila državu i nažalost platila vrlo, vrlo visku cijenu, rekao je Vujičić.

Gradonačelnik Simić je istakao da moramo čuvati slobodu, njegujući tradiciju i spominjući uvijek one koji su svoje živote i dijelove tijela dali za ovo u čemu mi ipak uživamo.

– Treba čuvati slobodu Republiku Srpsku na način kako se to radilo devedesetih i narednih godina. Danas smo obilježili Dan Vojske Republike Srpske, Dan 27. motorizovane brigade i ponosim se da sam bio vojnik te jedinice. Ponosim se da u Derventi od strane srpske vojske nije bilo zlodjela. Ljudi su branili svoje pragove da bi opstali ovdje, rekao je Simić i istakao da trebamo poštovati sve one koji žele suživot na ovim prostorima i da je Derventa primjer za građenje tolerancije.

– Derventa je iz godine u godinu obnavljana tako da se tragovi rata skoro i ne vide, a doprinos tome dali su građani Dervente, privrednici, sva udruženja i svi koji ovdje žive. Nagrađeni smo za sve ove uspjehe da dobijemo i status grada i to je naš dug onima koji su dali svoje živote za ovo što danas imamo. Ovo je jako dobro i ovo treba njegovati, poručio je Simić.

Parastos za poginule i umrle borce služio je protojerej stavrofor Radojica Ćetković, a vijence su položili gradonačelnik Milorad Simić, delagacija Gradske boračke organizacije Derventa, predsjednik Skupštine grada Derventa Mirko Zemunović te delegacije Udruženja Veterana Republike Srpske i Organizacije starješina VRS, Organizacije zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja RVI 1991-1995, Udruženja ratnih zarobljenika, SUBNOR-a, Opštine i Opštinske boračke organizacije Prnjavor, Opštinske boračke organizacije Brod i političkih partija.

Poslije parastosa i polaganja vijenaca održan je i prijem u Centru za kulturu.


Derventa Kafe/derventa.b

Коментари