Nagrađena tri filma studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci: Mladost i obrazovanje najveći potencijal Srpske

Filmovi studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci “Brzi”, “Ista stara priča” i “Šta sanjam sanjam a šta mi se (ne) događa” nagrađeni su na konkursu Kinoteke Republike Srpske.


Konkurs je realizovan u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a  uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon objave ovogodišnjih pobjednika, premijerno su prikazani filmovi nagrađeni na konkursu prošle godine. Ostvarenja su predstavljena u utorak naveče u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci. U pitanju su studentski filmovi “Kuća ima rogove” u režiji Stefana Tomića, “Atanasija” u režiji Boška Krljaša i “Kad jutro svane” u režiji Karmen Obrdalj.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković istakla je da vjeruje da će prikazani filmovi imati i festivalski uspjeh, jer su oni prilika za afirmaciju  mladih talenata i predstavljanje njihovog rada široj javnosti.

- S ciljem postizanja visokog kvaliteta umjetničke produkcije i profesionalizacije, inicirali smo saradnju između Kinoteke RS i Akademije umjetnosti da bi se pružila institucionalna podrška talentovanim studentima - rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima kinematografija Srpske je još u povoju, a naš najveći potencijal je mlad i školovan kadar kojem treba pružiti priliku za afirmaciju, te je zbog toga ovaj projekat značajan iz više razloga.

- Studentima je pružena mogućnost da prođu kroz sve faze stvaranja filma kao što su pisanje scenarija, prezentacija u zakazanom terminu pred “producentima”, koji su u ovom slučaju komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti filma. Data im je mogućnost da na taj način steknu dragocjeno iskustvo, a obezbijeđena im je i finansijska podrška - objasnila je Đakovićeva.

Zahvalila je Kinoteci RS u Akademiji umjetnosti za saradnju i spremnost da aktivno učestvuju u realizaciji ovakvog projekta, jer bez njih to ne bi bilo moguće. Podsjetila je da je Ministarstvo za ove filmove obezbijedilo i određene nagrade.

Istog dana, publika je u GP “Jazavac” imala priliku da pogleda i tri studentska filma studenata treće godine katedre za film i televiziju “Milkšejk i produžena” u režiji Vuka Pijetlovića, “Dok smo bili tu”, Viktora Kostića i “Fasada” u režiji Andreja Zrnića.

Centar

Vlada RS osnovala je Centar za razvoj i unapređenje kinematografije RS osmog aprila ove godine. Time je pružena podrška domaćim stvaraocima, ali i saradnji sa stranim producentima, te podrška za izradu  strateških dokumenata i razvojnih programa.

Коментари