BROD: Sutra obeležavanje Dana opštine

Okupacione snage Republike Hrvatske su tokom agresije i terora za manje od pet meseci masakrirale preko pet stotina Srba ali i pripadnika drugih nacionalnosti. U deset formiranih logora zatočeno je 2 000 Srba. Silovano je stotine žena i devojčica.

Brod sutra obilježava Dan opštine, u spomen kada je ova lokalna zajednica 1992. godine oslobođena okupacije Hrvatske vojske i paravojnih jedinica, pa će tim povodom biti služen parastos za poginule borce i žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata i održana svečana sjednica Skupštine opštine.

Opština Brod i Boračka organizacija obilježavaju 7. oktobar kao Dan oslobođenja opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu u znak sjećanja kada su jedinice Vojske Republike Srpske oslobodile ovu lokalnu zajednicu 1992. godine, koja je sedam mjeseci bila pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Parastos će biti služen u 10.30 časova kod spomen-obilježja na Trgu patrijarha Pavla.

Početak svečane sjednice Skupštine opštine je u 12.00 časova u amfiteatru Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ na kojoj će biti dodijeljena priznanja zaslužnim pojedinicima i kolektivima, navedeno je u programu Oktobarskih svečanosti.

Odbornici su na sjednici 23. septembra donijeli odluku o dodijeli priznanja u opštini Brod za ovu godinu, povodom Dana i krsne slave opštine, Pokrova Presvete Bogorodice, 14. oktobra.

Povelja Pokrov Presvete Bogorodice biće dodjeljena NJegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, a Sedmooktobarska Povelja opštine Srpskom sportskom udruženju „Prijatelji“.

Zahvalnica će ove godine biti dodijeljena Republičkoj upravi civilne zaštite, Centru za socijalni rad Brod, Udruženju žena „Vinska“, Udruženju „Snaga žene“ iz Tuzle, Udruženju žena „Đurđevak“, Nevladinoj organizaciji „ARGS“, zatim Slađanu Stanisavljeviću i Slobodanu Budisavljeviću, te posthumno Mirunu Jovičiću.

U holu Osnovne škole „Sveti Sava“ sutra i u petak, 7. i 8. oktobra, biće upriličena izložba likovnih, literarnih i foto-radova o temi Oktobarskih svečanosti.

Jedinice Vojske Republike Srpske su pod komandom generala Slavka Lisice 7. oktobra 1992. godine oslobodile Brod, koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Коментари