U Negoslavce se iz Kanade vratile dve porodice s decom, načelnik Jeckov im uručio vaučer od 5.000 kn


Načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov sa pročelnicom Marinom Stojnović i predsednicom Veća srpske nacionalne manjine u toj opštini Biljanom Pejić primio je danas u opštinskoj većnici porodice Medaković i Božičković, koje su se u to mesto vratile iz Kanade. Nakon što im je poželeo dobrodošlicu, upoznao ih je i sa demografskim merama koje provodi ova opština. Svakoj porodici uručio je vaučer na iznos od 5.000 kuna za kupovinu robe široke potrošnje.

– To je neki naš mali, simboličan gest, ali i potvrda da nam je važno da su se oni vratili i da su im vrata Opštine Negoslavci uvek širom otvorena – poručio je u izjavi medijima načelnik Dušan Jeckov.

Aleksandar Medaković (40) sa suprugom Bojanom (37) i decom u Vankuveru u Kanadi živeo je osam godina. Medakovići imaju četvero dece. Najmlađem je godinu dana, a najstarijem 11 godina.

– Mislimo da je bolje da deca odrastaju u manjoj sredini. Proveli smo osam godina u Kanadi, misleći da bi možda mogli da se uklopimo, ali smo shvatili da je manja sredina bolja za nas, prvenstveno za našu decu, što je bio glavni razlog našeg povratka – priča Medaković, koji se opštinskom rukovodstvu zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i na vaučeru.

U Negoslavcima ova porodica ima porodičnu kuću, a Aleksandar planira da otvori obrt.

Iz Kanade se u Negoslavce vratio i 34-godišnji Dragan Božičković sa 30-godišnjom suprugom Biljanom i troje dece. I oni u Negoslavcima imaju porodičnu kuću.

– U Kanadi sam od 2001. i video sam da taj život nije najbolji za našu decu. Najmlađe ima dve, a najstarije devet godina. U Negoslavcima je upoznao nove drugare i krenuo u školu. Zadovoljni su – rekao nam je Dejan, koji je u Kanadi  kao keramičar pa razmišlja o otvaranju obrta ili trgovine.

Opština Negoslavci provodi niz mera usmerenih na decu i mlade. Pored besplatnih udžbenika za osnovce, Opština Negoslavci sa Zajedničkim većem opština finansira nabavku radnih svezaka, prvaci imaju besplatne školske torbe, a uz poklon bon za preobuću roditelji pravaka dobijaju i po hiljadu kuna za opremanje svog deteta pred polazak u školu. Deca imaju besplatnu prehranu, a Opština finansira i školske ekskurzije te Školu plivanja.

– To što deca žive u Negoslavcima ne znači da treba da budu siromašnija u odnosu na drugu decu u Republici Hrvatskoj – napominje Jeckov.

Od prošle godine Opština Negoslavci potiče i stambeno zbrinjavanje mladih porodica, a pomaže i privrednicima, što već daje rezultate.

– Na području opštine Negoslavci prošle godine prodano je pet kuća, koje su kupili mladi bračni parovi, a ove godine već 10-ak kuća. Otvaraju se i novi obrti . Opština Negoslavci potiče stambeno zbrinjavanje i otvaranje novih obrta sa po 25 hiljada kuna po korisniku. Mi ćemo već iduće sedmice raspisati konkurs za sufinansiranje ovih mera, u ukupnom iznosu od oko 400 hiljada kuna za obe mere – najavio je načelnik Dušan Jeckov.

(Radio Borovo)

Коментари