Društveni dom u Mlaki Antinskoj uskoro kreće u obnovu



Predstavnici srpske zajednice se sastali sa načelnikom opštine Tordinci na temu projekata od važnosti za srpsko stanovništvo u ovoj jedinici lokalne samouprave.

U opštini Tordinci u Vukovarsko-sremskoj županiji živi pedestak pripadnika srpske zajednice i to uglavnom u malom selu Mlaka Antinska. Iako malobrojni, Srbi u ovom selu imaju brojne potrebe pa je zbog toga 23. decembra u Tordincima održan sastanak na kojem je načelnik Davor Adžić (HDZ) ugostio predstavnike srpske zajednice na nivou opštine i županije među kojima su bili predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Tordinci Jovan Karapandža, predsednik i sekretar županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i Dušan Latas te zamenik župana Srđan Jeremić (SDSS).

U poslednje vreme obilazimo načelnike opština u kojima Srbi ne čine većinu, ali ih ima u znatnom broju, kako bismo videli koje su potrebe naših sunarodnjaka. Već smo obišli opštine Nijemci i Bogdanovci, a danas smo ovde u Tordincima imali konstruktivan razgovor i dogovorili određene zajedničke aktivnosti. Drago mi je da smo u načelniku pronašli dobrog partnera i da je iskazao spremnost za saradnju. Nadamo se da ćemo kroz apliciranje prema različitim izvorima finansiranja uspeti da obnovimo jedan društveni prostor u Mlaki Antinskoj koji bi služio za okupljanje srpske zajednice – rekao je Srđan Jeremić.

Nakon sastanka u zgradi opštine učesnici su posetili i samo mesto Mlaka Antinska odnosno ruiniranu zgradu Društvenog doma u kojoj svoje prostorije ima Veće srpske nacionalne manjine opštine Tordinci. Dobra vest je da radovi na obnavljanju ovog prostora počinju već u prvim danima sledeće godine, a po 40 hiljada kuna sredstava za to izdvojilo je Srpsko narodno vijeće kroz svoje kapitalne investicije te sama Opština Tordinci.

Želimo da ulažemo i podstaknemo ljude na ostanak u Mlaki. Zahvaljujem se SNV-u na izdvojenim sredstvima za restauraciju jednog dela doma i želim da u mom mandatu saradnja bude još bolja i da napravimo što više kapitalnih projekata. Ovde od pedestak stanovnika ima desetak dece i treba im osigurati dostojne uslove života. Na području opštine imamo i 18 odsto pripadnika mađarske nacionalne manjine sa kojima imamo odličnu saradnju, a istu takvu saradnju želimo i sa srpskom manjinom – kaže načelnik Davor Adžić koji je na tu funkciju stupio nakon ovogodišnjih lokalnih izbora.

Županijsko veće srpske nacionalne manjine brine o opštinskim i gradskim većima i pokušavamo da im pomognemo i zato smo danas ovde u opštini Tordinci. Mi smo i koordinaciono telo SNV-a i koristimo kapitalne investicije da pomognemo rad naših Veća i srpskih organizacija. Nadamo se da će početak obnove doma značiti puno ovim meštanima. Zgrada je velika, a sredstva su mala pa ćemo se truditi i dalje, u saradnji sa Opštinom Tordinci, da pronađemo još sredstava i da je potpuno obnovimo za godinu ili dve – rekao je u Mlaki Antinskoj predsednik VSNM-a VS županije Svetislav Mikerević.

Žele završetak kapele i izgradnju dečijeg igrališta

Pored sanacije zgrade u kojoj će se okupljati srpska zajednica, potrebe postoje i kada je u pitanju izgradnja dečijeg igrališta u neposrednoj blizini ovih prostorija, ali i na groblju u Mlaki gde je pre desetak godina počela, ali nikada nije završena kapela. Sahrane se održavaju na otvorenom, a novi načelnik najavio je da će se i na ovim projektima raditi ubuduće u saradnji sa predstavnicima srpske zajednice među kojima je i VSNM opštine Tordinci.

Dugo smo čekali da nešto počne da se dešava u Mlaki i evo napokon nakon puno vremena krećemo u obnovu ove zgrade. Zadovoljan sam što smo napokon došli do nekih sredstava da krenemo sa tim, a biće i naši meštani zadovoljni. Očekujemo da ćemo napokon završiti ono što je nekad davno započeto. Za našu decu bismo voleli da napravimo dečije igralište. Kapela na groblju je ozidana i pokrivena, ali nikada nije završena, nema vode, struje ni stolarije. Drago mi je što smo se sastali i razgovarali o svemu ovome. Vidi se neka dobra budućnost i za naše selo – priča predsednik opštinskog manjinskog veća Jovan Karapandža.

Opština Tordinci pored istoimenog mesta i Mlake Antinske obuhvata još i naselja Antin i Korođ. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine ovde je živelo 2.032 stanovnika od kojih se njih 72 izjasnilo kao pripadnici srpskog naroda.

Коментари