Nastava srpskog jezika i kulture od sada i u Zagrebu


Uz saglasnost Ministarstva nauke i obrazovanja i podršku Gradske kancelarije za obrazovanje u Zagrebu je počela nastava Srpskog jezika i kulture.

Na inicijativu SKD „Prosvjeta” nastavu Srpskog jezika i kulture od 15. januara pohađaće i osnovci u Zagrebu i to po modelu C. Učionicu je za polaznike obezbedila OŠ „Ivan Gundulić”, a za sada je u nju uključeno dvanaest đaka od Drugog do Osmog razreda iz nekoliko zagrebačkih Osnovnih škola. Biće održavana dva puta nedeljno u povezanim satima, a organizovana je po vaspitno-obrazovnim grupama za razrednu i predmetnu nastavu.

Sem subotom nastava će se izvoditi i radnim danima što će zavisiti od mogućnosti učenika i od izjašnjavanja roditelja koji će predložiti termin za održavanje iste kakav im odgovara.

Pre početka nastave učenike i njihove roditelje pozdravili su predstavnici Ministarstva nauke i obrazovanja, Gradske kancelarije za obrazovanje, sport i mlade i SKD „Prosvjeta”.
Predstavnici „Prosvjete” zahvalili su se Ministarstvu nauke i obrazovanja što su dali saglasnost za izvođenje programa i zaposlenje učitelja, a Gradskoj kancelariji na podršci.

Tom prilikom svi učenici dobili su komplete udžbenika, hemijske olovke i zadnji broj časopisa Bijela pčela. Nakon svečanog otvorenja nastave u prostorijama Centralne biblioteke Srba u Hrvatskoj, u Preradovićevoj ulici, za roditelje i uzvanike SKD „Prosvjeta” pripremila je druženje i osveženje kojem su se nakon nastave pridružili učenici i njihova učiteljica.

Prvi utisci đaka su veoma dobri pa iz „Prosvjete” pozivaju i druge zainteresovane roditelјe i decu iz srpske zajednice da se uključe na nastavu srpskog jezika i kulture i na taj način doprinesu očuvanju kako jezičkog tako i ukupnog kulturnog identiteta zagrebačkih Srba. Posebno je naglašeno da su dobrodošli svi učenici bez obzira na nacionalnost kojoj pripadaju.


(Srbi.hr).

Коментари