NEGOSLAVCI: PODELJENO 120 BOŽIĆNIH PAKETIĆA ZA DECU POVODOM NAJRADOSNIJEG HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA


U organizaciji Opštine Negoslavci i Veća srpske nacionalne manjine Opštine Negoslavci i ove godine je organizovana podela oko 120 božićnih paketića za decu ove opštine. Već drugu godinu za redom Deda Mraz na kočiji sa konjima ide kroz mesto i deci do šest godina, predškolskog uzrasta i od prvog do četvrtog razreda osnovne škole deli paketiće, pojasnio je jedan od organizatora ove akcije, Dušan Kolarić.

Na početku današnje sednice Vlade premijer Andrej Plenković se osvrnuo na situaciju s koronavirusom, rekavši da je danas u Hrvatskoj potvrđeno 8587 novih slučajeva zaraze, što je oko 50 odsto više nego prošle nedelje. „Ovi brojevi pokazuju da se omikron širi, znamo da je reč o mnogo zaraznijoj varijanti. Velik je porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji gde je broj slučajeva tri puta veći nego pre dve nedelje. Ovo je upozorenje o važnosti korištenja svega onoga što nam je na raspolaganju za zaštitu protiv koronavirusa”, rekao je na početku premijer Andrej Plenković te pozvao sve koji se nisu vakcinisali da to urade, da bi se sprečilo teško obolenje. „Imamo 66 odsto odraslih vakcinisanih jednom dozom, 63 odsto s dve doze, a oni koji su primili treću dozu, njih je 543 hiljade”, rekao je Plenković i dodao da je omikron zarazan i dva dana pre pojave prvih simptoma.

U Vukovarsko-sremskoj županiji u poslednja 24 časa je 226 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem, a radi se o, između ostalih, 47 osoba iz Vinkovaca, 30 iz Županje i 27 osoba iz Vukovara. Još jedna osoba je preminula. Od početka epidemije ukupan broj obolelih je 21 221, od kojih su 20 274 osobe ozdravile, a 386 ih je preminulo. Trenutno je u županiji 38 osoba na bolničkom lečenju zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 časa testirano je 495 osoba, te je ukupno do sada testiranih na području županije 121 300. U samoizolaciji se nalazi 528 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u našoj županiji, 24 je pozitivnih iz sistema zdravstva, a 9 ih je u samoizolaciji.

Proni Centar za socijalno podučavanje provodi projekat Pronađena NEET, namenjen mladima Vukovarsko-sremske županije koji se trenutno ne obrazuju, završili su školu, ali ne mogu naći posao te nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 4 meseca. Da bi se pružila podrška ovim mladima, kroz projekat Pronađena NEET Proni centar je, u saradnji s Narodnim otvorenim učilištem iz Osijeka pripremio besplatne verifikovane programe osposobljavanja i prekvalifikacija, a koje mladi u dobi od 15 do 29 godina mogu pohađati s ciljem olakšavanja daljnjeg obrazovanja i uključivanja na tržište rada. Radi se o obučavanju za menadžera za izrađivanje i provođenje EU projekata, računovodstvo za mala preduzeća, knjigovođa za OPG-ove, negovatelja, voćare i vinogradare, operatere na PC računarima, grupnom kursu za učenje nemačkog jezika te o obuci za cvećara aranžera. Proni centar je u okviru projekta Pronađena NEET osigurao i nagradne programe u vidu 5 besplatnih kurseva auto škole “B kategorije“.

Iz policijske uprave vukovarsko-sremske su saopštili da su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu tokom decembra prilikom sedam poziva građana za dobrovoljnu predaju oružja i minsko-eksplozivnih sredstava preuzeli ukupno 1 automatsku pušku, 2 protupešačke mine, 2 ručne bombe, 40 dkg eksploziva, 6 detonatorskih kapisli, 178 komada municije različitog kalibra te 6 komada pirotehničkih sredstava kategorije F3. U sklopu ove kampanje tokom prošle godine, građani su na području Policijske uprave vukovarsko-sremske dobrovoljno predali 7,2 kg eksploziva, 5831 komada municije, 9 komada automatskog i 11 komada dozvoljenog oružja te 268 komada rasprskavajućeg oružja. Iz policijske uprave naglašavaju da kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ još traje te pozivaju sve građane koji još negde u svojim kućama čuvaju ili sakrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dobrovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da prijave na broj 192 te pričekaju dolazak policijskih službenika, koji će doći na dogovoreno mesto te preuzeti opasna sredstva na siguran način. Osim što bez sankcija mogu predati ilegalno oružje, građani mogu predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva kao što su redenici i petarde koja spadaju u kategorije F2 i F3.

Коментари