Patrijarh Porfirije podijelio djeci svetosavske paketiće

 Patrijarh Porfirije podijelio je danas u Sabornom hramu Svetog Save na Vračaru 3.000 svetosavskih paketića učenicima prvog i drugog razreda beogradskih osnovnih škola.

Patrijarh Porfirije dijelio paketiće (FOTO: Tanjug - Tara Radovanović) -
Patrijarh Porfirije dijelio paketiće (FOTO: Tanjug - Tara Radovanović)

Patrijarh je poručio okupljenoj djeci da kada hoće svoju radost da podijele sa drugima dođu u hram da se svi zajedno raduju i podsjetio ih da je taj hram posvećen najdražem srpskom svetitelju Savi.

- Vi znate da je Sveti Sava još kao dijete, kao što ste vi, zavolio Boga i otišao da bude monarh da bi se molio Hristu, za svoje roditelje i za čitav svijet. On je pokazao da je najvažnija olovka, najvažnije slovo i najsnažnije oružje, molitva - poručio je Porfirije i dodao da "sve što mi ne možemo Bog čini sa nama i umjesto nas".

Takođe, patriharh je pozvao djecu na strpljenje, istrajnost i molitvu kako bi ostvarili svoje ciljeve.

- Važno je da kada se molimo budemo strpljivi i uporni te ćemo prije ili kasnije dobiti odgovor. Ovdje danas smo došli da se molimo Bogu ali i Svetom Savi koji najbolje razumije naše radosti i naše probleme - rekao je on.

Patrijarh je naveo da su djeca vjerovatno paketiće koje su dobili za Božić i Svetog Savu potrošili zbog čega je odlučio da danas ponovo obraduje mališane novim poklonima.

Porfiriju se obratio jedan dečak koji se zahvalio u ime sve prisutne djece, i rekao da on ide stopama Svetog Save koji se, kako je kazao, odrekao krune da bude svetiteljska glava.

- U svemu što radim prisutan je Bog. On me čuva i njeguje kao što sunce njeguje nježnu biljku - rekao je dječak Porfiriju.

Hor Prvog beogradskog društva otpjevao je zajedno sa okupljenom djecom i njihovim roditeljim i učiteljima Himnu Svetom Savi.

Коментари