BOSANSKA KRUPA: NA DANAŠNJI DAN 1995. MUSLIMANSKI SNAJPER PREKINUO ŽIVOT MALE DANIJELE (12)


Na današnji dan 27. aprila 1995. u Bosanskoj Krupi se odigrao jedan veoma tužan i tragičan događaj kada je u napadu muslimanskih vojnika mučki ubijena Danijela Majkić, djevojčica srpske nacionalnosti.

Danijela je rođena 23.01.1980. u Sremskoj Mitrovici a živjela je sa roditeljima Kostom i Vesnom, te drugim članovima porodice u Radićkoj ulici bb u centru Bosanske Krupe (danas Krupa na Uni). 

Danijelin život ugasili su monstrumi, pripadnici muslimanske vojske - Armije Bosne i Hercegovine koji su tog aprila 1995. započeli snažnu ofanzivu na Bosansku  Krupu i srpska sela. Danima se pucalo a granate su pogađale civilne objekte usled čega su živote gubili nedužni  civili. Tog 27. aprila 1995. iako je na snazi bilo primirje muslimanski snajperista je ispalio smrtonosni hitac i ubio djevojčicu  koja je tek počela da živi. 

Imala je samo dvanaest godina, previše, čini se za jednu Srpkinju. Gledao je zlotvor dugo kroz svoj okular i pažljivo birao metu. I odabrao je! Najnevinije biće za njega je postao "cilj koji treba ukloniti" kako bi na miru bila stvorena muslimanska Bosna bez Srba. Zločinački hitac prekinuo je sve vitalne funkcije i smrt je vrlo brzo nastupila. Djevojčica je sahranjena na groblju u mjestu Srednji Dubovik a tih dana ubijen je veći broj srpskih civila.

Tokom posljednjeg rata (1992-1995) na području prijedorske regije, koja osim grada Prijedora obuhvata i tri susjedne opštine, među kojima i Bosansku Krupu, ubijeno je preko pet hiljada stanovnika srpske nacionalnosti. Za vrijeme ratnih sukoba, ovdje je nestalo 750 srpskih civila i boraca, a danas se za telima 135 žrtava još uvijek traga. Podaci pokazuju kako je među srpskim žrtvama regije Prijedor i 55-oro djece. Nedužna djeca su stradala na različite načine i pod različitim okolnostima. Ipak, ono što je zajedničko ovim nevinim žrtvama jeste činjenica da je njihove mlade živote okrutno prekinuo surovi rat, te da su njihove sudbine danas zaboravljene i nedovoljno ispričane. 

(Djeca - žrtve rata)

Коментари