Otvoreni Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

 U Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru u petak su otvoreni 26. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.



Ovogodišnja manifestacija Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema trajaće do 2. juna uz bogat kulturni program širom Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.
– Veoma je važno da imamo ovakvu manifestaciju u okviru Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u ove dve županije upravo zato što povezuje sve one sadržaje koji se dešavaju u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Povezuju sva folklorna društva koja tu deluju, kao i sve druge aktivnosti koje se održavaju. Posebno je značajno što su aktivnosti raznovrsne od folklora, muzike pa do likovne umetnosti, a ono što je posebno značajno je to što su uključena i deca. Tako imamo i smotre literaraca, recitatora i to je glavni cilj, imati nekoga ko će ovo da nastavi – izjavila je potpredsednica SKD Prosvjeta Radmila Latas, koja je i svečano otvorila ovogodišnju manifestaciju.
Organizator ove manifestacije je Koordinacioni odbor istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, dok su tradicionalni domaćini bili članovi Prosvjetinog pododbora Beli Manastir.
– Ovom manifestacijom pokazujemo da postojimo, da smo još uvek prisutni i da se naši pododbori na ovom području i dalje bave kulturom, negovanjem naše tradicije, običaja i identiteta, a za sam grad Beli Manstir je ovo velika čast da već tradicionalno, poslednjih nekoliko godina, bude domaćin otvorenja ove manifestacije. U Baranji imamo četiri pododbora, pored Belog Manastira tu su još Jagodnjak, Darda i Kneževi Vinogradi. Pored nas postoje i Srpska kulturno-umetnička društva u Jagodnjaku, Belom Manstiru i Kneževim Vinogradima, dok je u Dardi nažalost, došlo do pauze, ali nadamo se da će ponovo krenuti sa radom. Odliv stanovništva je učinio svoje, to smo imali priliku da vidimo i nakon manjinskih izbora, ali nadamo se da će biti porast i povratak starih članova koji su poslednjih nekoliko godina prestali da se bave sa kulturom – kaže predsednik Prosvjetinog pododbora Beli Manastir Dejan Jeličić.
Kulturna šarolikost Srba u dve istočne županije
Na programu otvorenja 26. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema nastupili su članovi orkestra Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovara, dečiji hor Sanjalice iz Borova, pesnici i članovi Pododbora Prosvjete Beli Manastir i Osijek Rajko Knežević i Milenko Vasiljević Čiko, kao i članica Folklornog ansambla „Čuvari tradicije baranjskih Srba” iz Belog Manastira Jasna Bodlović koja se predstavila monologom „Jadi jedne domaćice”.
– Ovo je najveća manifestacija kulture na području ove dve županije, s obzirom na to da su obuhvaćeni svi vidovi kulture kojom se bave pododbori Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Očekujemo veliki broj učesnika, možda čak i veći nego prethodnih godina, jer vidimo po broju prijava da je zainteresovanost sve veća – rekao je predsednik regionalnog Koordinacionog odbora SKD Prosvjeta Svetislav Mikerević.
U sklopu programa 26. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Borovu 18. maja održava se smotra literaraca, dramsko veče je planirano za 20. maj u Markušici, dok se recitatori okupljaju u Jagodnjaku 26. maja. Likovna kolonija biće održana 27. i 28. maja u Vukovaru, smotra folklora u Boboti 27. maja, a zatvaranje manifestacije predviđeno je za 2. jun u Srpskom domu u Vukovaru.
(Srbi.hr)

Коментари