Različitost nacionalnih manjina prikazana u Boboti

 


U subotu 29. aprila u Boboti je obeležen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije.

Kao i svake godine u organizaciji Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije, nacionalne manjine koje deluju na njenom području prikazuju svoje bogatstvo i različitosti koje poseduju.

Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i Evropi imaju svoje dane nacionalnih manjina, pa smo i mi odlučili da obeležavamo Dan nacionalnih manjina naše županije s obzirom da u njoj živi osam nacionalnih manjina koje su stvarno aktivne i ovo je prilika da nam pokažu šta su radili u prethodnoj godini. Sama ova prezentacija nacionalnih jela i bogati štandovi, pokazuju da je ova manifestacija svake godine sve raznovrsnija – rekao je predsednik Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Svake godine posle predstavljanja gastronomskog dela programa održava se svečana sednica na kojoj nacionalne manjine iznose probleme sa kojima se susreću. Budući da je ovo 20 put da se obeležava Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije, bila je to prilika da se upravo na ovoj svečanoj sednici podele zahvalnice povodom 20 godina delovanja svim Većima. Isto tako, predsednik Koordinacije veća osvrnuo se i na predstojeće manjinske izbore koji nas očekuju 7. maja.

Razgovarao sam sa kolegama o tome da manje-više nemaju konkurente na predstojećim izborima što je izuzetno bitno jer ako predstavljate neku nacionalnu manjinu važno je da ste duži niz godina u tome, jer dok se početnici pokrenu i upoznaju sa svim problemima, četiri godine brzo prođu – dodaje Mikerević.

Ovogodišnji domaćini srpska nacionalna manjina

Ovogodišnje domaćinstvo pripalo je srpskoj nacionalnoj manjini koju su predstavili članovi Zavičajnog udruženja Srba, Ozrena i Posavine iz Borova.

Danas predstavljamo tradicionalna jela i specijalitete sa područja odakle smo mi došli. Imamo više vrsta pita, uštipaka, pogača i različite sitne kolače. To su sve pripremile članice našeg udruženja – izjavio je predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

U gastronomskom i kulturnom delu programa, pored domaćina, učestvovali su još i rusinskamađarskaslovačkanemačkaukrajinska i bošnjačka nacionalna manjina.

Obično je ovaj štand jedan od najbogatijih i gledamo da što više hrane pripremimo. Danas smo pripremili krompiruše, sirnice i burek od slanih jela, a od slatkih imamo baklave, hurmašice, tulumbe i kadaif. Mi koristimo sve stare recepte, to je nešto što je nepogrešivo, tako su radile naše bake i mi tako nastavljamo. Svaki recept ima svoju tajnu, a najbitnije su ruke – kaže nam predstavnica bošnjačke nacionalne manjine iz opštine Drenovci Rabija Muhović.

Vukovarsko-sremska županija jedna je od onih županija koju krasi multikulturalnost jer skoro 20 odsto ukupnog broja njenog stanovništva su pripadnici neke od nacionalnih manjina.

Za nacionalne manjine je vrlo važno da neguju svoju tradiciju, kulturu i običaje jer na taj način čuvaju svoj nacionalni identitet. Manjine su sastavni deo hrvatskog društva, one žele da rade zajedno sa većinskim narodom na prosperitetu i boljitku naše županije i cele Republike Hrvatske, ali isto tako žele da sačuvaju ono što je deo njihovog kulturnog nasleđa, ono što su naučili od svojih predaka, što su od njih nasledili, da to baštine i dalje i da se na takav način upoznaju između sebe kao pripadnici nacionalnih manjina, sa svojim specifičnostima i da s tim upoznaju i pripadnike većinskog naroda. Ovakve manifestacije upravo tome i služe. Vukovarsko-sremska županija se trudi da izađe u susret svim potrebama nacionalnih manjina i da ih potpomaže u njihovom radu kroz različite segmente, ne samo kroz segment kulturne autonomije i očuvanja kulturnog amaterizma, što je naravno bitno za svaku nacionalnu manjinu, nego i kroz obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina, kroz njihovo uključivanje u prekogranične projekte, zapravo kroz sve ono što je njima važno da bi realizovali programske aktivnosti koje definišu u svom godišnjem planu i programu rada – rekao je zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić.


Preuzeto sa portala:


Srbi.hr : https://srbi.hr/razlicitost-nacionalnih-manjina-prikazana-u-boboti/

Коментари