GODIŠNJICA UBISTVA PORODICE VUJIĆ TOKOM AKCIJE "OLUJA": OTAC, MAJKA I BEBA UBIJENI PA BAČENI U MASOVNU GROBNICU


Prema podacima DIC VERITAS-a, tokom akcije "Oluja" ubijeno je i stradalo 1881 građanin srpske nacionalnosti, među kojima su tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među ubijenima je 555 žene i dvanaestoro dece. Prema saopštenju Veritasa, među ubijenim ženama, čak četiri petine su bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od “crnih” rekorda građanskog rata devedesetih prošlog veka na prostorima prethodne Jugoslavije. “Oluja” je izvršena uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori “Jug” i “Sever”, i da su predstavnici RSK prethodnog dana u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba. Zločinačka akcija je započela 4. avgusta 1995. a hrvatski vojnici su klali i ubijali sve pred sobom!

Prema podacima “Veritasa”, do sada je rasvetljena sudbina 1.227 žrtava, dok se na evidenciji nestalih vodi još 654 osobe.

Posebno zabrinjava što u toj brojci, od 1.881 osobe, 66 odsto čine civili. Inače, broj stradalih civila u ratu 90-ih, kod Hvata i kod Srba je oko 38 odsto, u ovom slučaju je 66 procenata. Takođe, među njima je 555 žena, od kojih je četiri petine bilo starije od 60 godina, starice koje nisu htele ili mogle da idu. Da li će se ova brojka povećavati, pretpostavljam da hoće”, rekao je Štrbac za Tanjug.

Među najtragičnijim pričama iz "Oluje" je i ona o svirepom ubistvu porodice srpske porodice Vujić. Milo Vujić, dete od svega godinu dana, ubijen je sa svojim roditeljima 7. avgusta na obroncima Petrove Gore. Srbi sa područja Vojnića su se, bežeći ispred "Oluje" okupili na prevoju Biljeg, odakle su, noću 6-7. avgusta, krenuli preko Petrove Gore prema Topuskom, gde je bila komanda Kordunaškog korpusa. Među njima je bio i Neđeljko Vujić (25), iz Vojišnice, sa nevenčanom suprugom Gordanom Bilbijom (20), rođenom u selu Marini kod Sanskog Mosta i njihovim sinom od godinu dana. 

Mladi i neiskusni, pokušali su spasu žive glave i sklone se od nemilosrdnih neprijatelja koji su tih dana ubijali sve pred sobom. Vujići su se privremeno sklonili u jednu kuću u selu Ključar. Međutim, kobnog dana hrvatski vojnici su izvršili napad na tu kuću i počinili masakr. Kuća se od detonacije urušila zatrpavši tročlanu porodicu. Svi troje su brutalno ubijeni i dve ipo decenije se vode na listi nestalih. 

2017. iz masovne grobnice u Glini su eshumirani posmrtni ostaci 36 srpskih žrtava ubijenih tokom akcije "Oluja". Od ukupnog broja ekshumiranih, 27 osoba su muškog pola, šest ženskog, jedno je dete, dok za posmrtne ostatke dve osobe nije bilo moguće odrediti pol. Prema izjavi Save Štrbca, direktora DIC Veritas, dečiji posmrtni ostaci verovatno pripadaju Vujić Mili, detetu koje je zajedno sa roditeljima stradao 7. avgusta na obroncima Petrove Gore. Sudovi u Vojniću i Prijedoru su, pre više godina, u vanparničnom postupku, na predlog njihovih roditelja, na osnovu kazivanja svedoka, utvrdili smrt Neđeljka i Gordane, koja je i upisana u matične knjige umrlih.

U uverenju da su njihovi posmrtni ostaci potpuno uništeni, Neđeljkovi roditelji su povukli zahtev za traženje njegovih posmrtnih ostataka, dok Gordanini roditelj, koji žive u Prijedoru, i dalje tragaju za kćerkom i unukom. Ekshumacija dečijih posmrtnih ostataka na Novom groblju u Glini, Neđeljkovim i Gordaninim roditeljima daje nadu da je ipak nešto od njih ostalo, a da li je nada opravdana pokazaće identifikacija metodom analize DNA, javili su tada mediji. Međutim, nakon te objave nisu više davane informacije o ovoj eshumaciji te je ostalo nepoznato jesu li Vujići identifikovani. 
VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesetčetiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije. 

Najmlađa žrtva akcije "Oluja" je bila dvomesečna beba Andrijana Škorić, koja je ubijena, stradala u izbegličkoj koloni u kojoj su se Škorići našli usled nasilnog progona iz rodne Gline. Najstarija žrtva je bila Dragica Zorić, starica od 99 godina koja je ubijena od strane muslimanskih vojnika, pripadnika tzv. Armije BiH u Donjem Žirovcu a koja je nakon toga bačena u masovnu grobnicu. 

Коментари