OTKRIVEN SPOMENIK ZA ŽRTVE AKCIJE "BLJESAK" ALI BEZ IMENA ŽRTAVA I NAZIVA POČINILACA


Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su u Gradiški spomen-obeležje civilima poginulim u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Cvijanović i Dodik su "spomenik za 1.241 ubijeno lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije" otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsednikom Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem, prenosi portal RTRS.

Dodik je istakao da za ratne zločine u Zapadnoj Slavoniji niko nije odgovarao, ali da stradanja poput tog nikada ne smeju biti zaboravljena i da ona treba da okupe sve Srbe oko nacionalnog identiteta, Crkve, Srpske i Srbije.

Na spomeniku piše: "Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje".

Međutim, osim toga više ništa ne piše na ovom izuzetnom vajarskom delu i veleletnom spomeniku što je izazvalo popriličan gnev među pojedinim građanima Gradiške ali i među žrtvama progona i hrvatskog terora.

Osim što na spomeniku nisu uklesana imena ubijene dece i srpskih civila, čije su živote prekinuli okrutno hrvatski ekstremisti na spomeniku čak ni ne piše ni ko je te zločine počinio?!


- Pa mi čekamo 26 godina da žrtve genocidne akcije "Bljesak" dobiju spomenik a onda osvane ovo bez ikakve napomene ni koje stradao ni od koga je ubijen. Ne znam dal je to bilo naređenje samih autora i vajara, ili možda lokalne uprave ali to je sramota. Ako smo ovo čekali dve ipo decenije, bolje da ga nisu ni gradili - ogorčeno govori Milenko koji je u vreme egzodusa iz rodnih Okučana imao samo 18 godina. 

I Lela Lukić napominje kako je sramotno da je u Hrvatskoj spomenik dobio čak i ubica Rudolf Perešin koji je 1. maja 1995. ubio dvoje dece Dajanu i Nemanju Gojić tokom bombardovanja Republike Srpske zbog čega je tamo proglašen herojem, a da se vlasti Srbije i Republike Srpske istovremeno stide da imena ove dece i ostalih žrtava stave na spomenik. - Ide se na to da svijet i posjetioci misle kako je spomenik za dobrovoljce iz RS stradale u Slavoniji, a istina je da su Srbi koji tamo vijekovima živjeli, pa djeca i srpska nejač zapravo najbrojnije žrtve i Bljeska i svih zločina u Zapadnoj Slavoniji, oni su brutalno pobijeni i to je jedina istina. 

I dok se bošnjački i hrvatski političari i udruženja utrkuju ko će  uvredljiviji i gori tekst po Srbe uklesati na svoje spomen ploče u Federaciji BiH i Hrvatskoj, sa druge strane srpskim nevinim žrtvama se gradi bezimeni spomenik iz kojeg se baš ništa ne može saznati o golgoti i tragediji koju je srpski narod doživeo. 

Na spomeniku piše kako je namenjen za "za 1.241 srpsku žrtvu" međutim, građani se pitaju šta to uopšte znači jer na spomeniku nije ništa precizirano!

Srpske žrtve su zaslužile jedan ovakav dostojanstven spomenik ali svakako i sa imenima svih mučki ubijenih Srba. To spomen obeležje bi trebalo biti namenjeno prvenstveno civilima i građanima srpske nacionalnosti koji su spaljivani, klani, streljani na svom kućnom pragu samo zbog verske i nacionalne pripadnosti. U znak sećanja na decu i žene pobijene u Medarima, u znak sećanja na starce i starice streljane i spaljene u Paklenici, u znak sećanja na stotine likvidiranih srpskih civila u Slavonskoj Požegi, Daruvaru, Pakracu, od čega tela mnogih do danas nisu pronađena. 

Izostavljanjem imena počinilaca zločina a to su pripadnici hrvatske vojske na čelu sa Tuđmanovim zločinačkim režimom, ne šalje se dobra poruka. Time se i dalje ostavlja mogućnost manipulacije, negiranja i relativizacije srpskih žrtava od strane hrvatskih vlasti. Nije ni čudno onda što Hrvatima odgovara ovakav spomenik gde ne piše ni ko je žrtva, ni ko je dželat. Izostavljanem ovih važnih elemenata sa spomenika, otvara se mogućnost da Hrvati i srpske nevladine organizacije još aktivnije nastave sa propagandom usmerenom protiv srpskog naroda, te nas ne bi čudilo da sutra mladi Srbi uče kako su te "žrtve stradale od srpske vojske".

Tokom zločinačke akcije kodnog naziva "Bljesak" u dva dana 1. i 2. maja 1995. ubijeno je 283-oje Srba, među kojima 56 žena i 13-oro dece.

Tokom masakra u selima Požeške kotline 10. i 11. decembra 1991. ubijeno je 42-oje civila, mahom žena i staraca dok je na ovom području do kraja rata ukupno ubijen 71 civil srpske nacionalnosti, od čega je polovina bila ženskog pola. U Voćinu je ubijeno 40 srpskih civila, najviše 13. decembra 1991. godine...

Dokle će Srbi da ponižavaju svoje žrtve i ulaguju se neprijatelju i agresorima? Ne želimo da verujemo da su imena žrtava kao i naziv počinilaca svesno i planski izostavljeni jer bi to navodno "vređalo osećanja hrvatskog naroda". 



Коментари