Proslavljena prva slava Stare crkve od obnavljanja

Svetom liturgijom, ophodom oko hrama i lomljenjem slavskog kolača danas su proslavljene Blagovijesti, krsna slava obnovljene Stare crkve u Srpskoj Varoši.



Prvi kum krsne slave bio je Drago Nagradić sa porodicom, koji je i kum temelja, kum crkve i predsjednik građevinskog odbora, dok je kumstvo naredne godine preuzeo Vladan Popović.

Sveštenici su se i ovom prilikom zahvalili svima koji su pomogli obnovu Stare crkve i prisustvovali proslavi prve krsne slave.

– Stara crkva zauzima posebno mjesto u srcima vjernika u Derventi. Mi nastavljamo obnavljanje kompleksa i predstoje nam radovi na uređenju pomoćnog objekta u kojem će biti smještena mrtvačnica, palionic svijeća i tehnički prostor, rekao je u obraćanju vjernicim sveštenik Ljubiša Nović.

Podsjećamo, Stara crkva Uspenja Presvete Bogorodice građena je u periodu od 1851 od 1855. godine, a do temelja porušena na Spasovdan 1992. godine. Obnovljena bogomolja osveštana je prošlog ljeta, a Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima.

Kratak istorijat

Stara crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj varoši građena je u periodu od 1851. do 1855. godine, preživjela je dva svjetska rata, ali je na Spasovdan 1992. godine, za vrijeme okupacije pripadnika HVO-a i Armije BiH, sravnjena do temelja miniranjem. Prilikom raščišćavanja terena kod porušene crkve pronađene su 34 neeksplodirane protivtenkovske mine.

Derventska varoška parohija stara je oko 200 godina, iako postoje pisani tragovi da su se pravoslavni Srbi ovih prostora okupljali od 1570. godine.

Sredinom 19. vijeka, tadašnji viđeniji Srbi (sveštenstvo, trgovci Đorđe i Risto Kostić, Simo Karamitrović) morali su da iz Carigrada dobiju sultanovo odobrenje. Uprkos dozvoli Abdula Hamida Drugog, lokalno muslimansko stanovništvo je ometalo gradnju, zbog čega je zatražena i dobijena sultanova zaštita. Cijena gradnje bila je ta da bogomolja ne liči na uobičajene pravoslavne crkve, nije imala ni zvonik, ali je svoju namjenu ostvarila. Završetkom izgradnje hrama otpočela je i tradicija Velikogospojinskog derventskog vašara.

Stara crkva je i tokom dva svjetska rata bila na meti razbojnika, ali je objekat ostao čitav. Austrougari su 1915. godine odnijeli crkveno zvono, pa su 1919. godine kupljena dva nova, koja se sada nalaze na improvizovanom zvoniku hrama u centru grada. Tokom Drugog svjetskog rata crkva je opljačkana, odnesen je i vrijedan dar ruskog cara, a objekat je u dva navrata, 1946. i 1979. godine, morao biti renoviran.


Коментари