Povezivanje kulturnih institucija Srba koje sarađuju sa Maticom srpskom


(Preuzet tekst)

U sedištu Matice srpske u Novom Sadu 8. marta održan sastanak predstavnika srpskih kulturnih institucija iz Srbije, Hrvatske i BiH sa predstavnicima Matice srpske i promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa u Vukovaru održanog 2018. godine.

Srpski kulturni centar iz Vukovara i najstarija i najznačajnija kulturna institucija Srba Matica srpska nastavljaju plodonosnu saradnju koja je rezultat protokola potpisanog još 2014. godine. Nakon što je nedelju dana ranije u Vukovaru predstavljen Letopis Matice srpske juče je u Matici srpskoj promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa održanog 2018. godine u Vukovaru povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

U ime devetorice autora čiji su radovi zastupljeni u ovom Zborniku govorili su direktor SKC-a Srđan Sekulić, urednik Zbornika Veljko Maksić, dr Milan Gulić, dr Uroš Stanković i dr Milan Micić. Pre same promocije autorima i publici obratio se predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

– Želimo da Matica srpska pomaže našem narodu ma gde da on živi u meri u kojoj je to za njega korisno, da to bude nenametljivo i u skladu sa specifičnostima pod kojima oni žive u državama iz kojih dolaze. Državne granice su realnost koju svi mi prihvaćamo, ali te granice nisu i ne treba da budu prepreka za našu kulturnu saradnju i da na taj način budemo povezani na jednom širem prostoru – rekao je između ostalog prof. Stanić u svom obraćanju.

Bila je ovo prva promocija ovog Zbornika van Hrvatske od njegovog objavljivanja 2021. godine. Promocije van istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema onemogućila je pandemija koronavirusa i epidemiološke mere koje su otežavale prelazak državnih granica.

Uoči same promocije Zbornika radova održan je sastanak na kome su se okupili predstavnici kulturnih institucija Srba iz Srbije i zemalja u okruženju, odnosno Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Matica srpska sastanak

– Sastanak je imao za cilj da okupi institucije kulture i udruženja građana koji sarađuju sa Maticom srpskom i koje imaju s njom potpisane protokole, da se ljudi međusobno upoznaju i da ta kulturna saradnja ne ide samo od Matice srpske i ka Matici srpskoj nego da ona bude višesmerna, da se programi razmenjuju i da se taj kreativni potencijal koji imamo razvija i širi. Potrebno je da se povezujemo, da razgovaramo i da stvaramo jedan mozaik srpskog kulturnog prostora u kom bi delovali na kulturnom planu i gde bi Matica srpska, koja ima dvovekovno iskustvo u tome, podržavala sve one institucije, pojedince i ljude koji organizuju i proizvode kulturne sadržaje koji su od značaja za srpski identitet. Očuvanje jezika, pisma, vere, srpskog imena i prezimena je cilj Matice srpske postavljen još pre dva veka, a danas je to pogotovo važno kada Srbi žive podeljeni u mnogo više država nego što je to bilo u prošlosti – objasnio je generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić koji je bio i inicijator ovog sastanka.

Na samom sastanku direktor SKC Vukovar Srđan Sekulić i predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Veljko Maksić upoznali su prisutne sa radom i mogućnostima SKC-a i Odbora za kulturu. Da je sastanak i te kako imao smisla dokaz je i činjenica da su uspostavljeni kontakti i razmenjene ideje o međusobnoj kulturnoj saradnji, a bilo je i konkretnih dogovora.

Mesec Matice srpske u Vukovaru nastavlja se u sredu 15. marta kada će u Vukovaru u okviru programa SKC sredom biti predstavljena knjiga „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“. O knjizi će govoriti upravnica rukopisnog odeljenja Matice srpske prof. dr Zorica Hadžić, upravnica poslova Matice srpske msr Jelena Veselinov i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić. Program počinje u 19 časova.


(Preuzeto sa portala Srbi.hr https://srbi.hr/povezivanje-kulturnih-institucija-srba-koje-saradjuju-sa-maticom-srpskom/ )

Коментари