Vaskrs proslavljen širom Dalmacije

Najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo svečano je proslavljen širom eparhije dalmatinske u svim crkvenim opštinama i manastirima.



Na Vaskrs Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski Nikodim služio je Vaskršnje jutrenje i svetu liturgiju u manastiru Krki. U Kninu su podeljene vaskršnje pogačice i jaja, u Vrlici Čuvari Hristovog groba nastavili tradiciju, u Mokrom Polјu tradicionalno kotrljanje vaskršnjim jajima.

Praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista molitveno i saborno proslavljen je pod svodovima svih pravoslavnih hramova širom eparhije Dalmatinske. Pripremi za dolazak najradosnijeg Praznika prethodio je višenedeljni post, ali i dan koji se u hrišćanskom svetu smatra najtužnijim i najtragičnijim danom u godini – Veliki petak. Tokom Velikog petka u pravoslavnim domovima simbolično su farbana crvena vaskršnja jaja, dok su u hramovima u večernjim satima čitana statija uz iznošenje plaštanice, platna koje simbolizuje stradalog Hrista.

Dan uoči praznika Vaskrsenja, na Veliku Subotu, u gradu Kninu je drugu godinu zaredom organizovana podela vaskršnjih pogačica i jaja. Vaskrs je praznik života, praznik nade i radosti, praznik koji nam uliva nepokolebljivu veru i nadu da će i ovi krajevi jednoga dana ponovo vaskrsnuti, da će nas biti više i da ćemo zajednički život graditi u miru koji nam je svima neophodan, a to sve možemo samo svojim primerom i ljubavlju koju odavde šaljemo – poručeno je iz Knina.

– Svi mi iz Šibensko-kninske županije, grada Knina ali i okolnih gradova i sela, ispred svih srpskih organizacija, želimo da pošaljemo jednu zajedničku poruku sa ovoga mesta, a to je da mi ovde živimo, da nas ima, da nastojimo očuvati naše običaje i nastavljamo tradiciju pravoslavnih Srba sa ovih prostora. Svima prvenstveno želimo dobro zdravlje i mir, istrajnost u nameri da opstanemo i ostanemo ovde i snagu da zajedno prebrodimo sve nedaće koje delimo i sa svojim sunarodnicima, ali i sa svojim komšijama. Povodom praznika Vaskrsenja pripremili smo vaskršnje pogačice i crvena jaja, kako to i dolikuje, a poziv da zajedno slavimo upućen je svima – poručila je iz Knina potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga.

Čestitku svima povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika uputio je i zamenik župana Šibensko-kninske županije iz redova srpske zajednice Ognjen Vukmirović.

– U ime naše županije kao suorganizatora ovog skupa, ali i Veća srpske nacionalne manjine, želim svim vernicima pravoslavne veroispovesti da čestitam Vaskrs, da ga provedu u miru, radosti i veselju. Ujedno želimo da se i na ovaj način svima prenese poruka da nas ovde ima, da ne smemo biti zaboravljeni, i da poručim našim sunarodnicima  širom sveta da ne zaboravljaju ove krajeve iz kojih su potekli – rekao je, između ostalog, Vukmirović.

Razmenjujući čestitke i upućujući vaskršnje poruke svima koji su taj dan došli u Knin iz svih krajeva, načelnik opštine Biskupija Milan Đurđević poručio je da uvek i na svakom mestu čuvaju svoje običaje, da neguju tradiciju svojih predaka i budu ponosni što nose gen pravoslavnog naroda iz Dalmacije.

– Gde god da živimo ne smemo se plašiti da iskažemo svoju versku i nacionalnu pripadnost, jer naši praznici jesu ono najbolje i najlepše što je utkano u suštinu našeg bića i naroda kojem pripadamo. Mi smo sastavni deo ovog grada u kojem smo rođeni, u koji smo se vratili da živimo, ali i ovog društva. Poštujemo tuđe, ali svoje volimo i svog se ne odričemo. Neka ovaj Praznik bude najradosniji svima nama, i neka nas krepi i ohrabri kroz sva buduća iskušenja – rekao je Đurđević.

Na Vaskrs episkop dalmatinski Nikodim služio je jutrenje i svetu liturgiju u manastiru Krki. Na svetoj liturgiji pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Porfirija i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve u kojoj je, između ostalog, naglašeno da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Tokom svete liturgije veliki broj vernika pristupio je pričešću čime je ujedno završen i sedmonedeljni vaskršnji post.

Iz Batajnice stiglo 20 čuvara Hristovog groba

Starim stazama predaka, ka novoobnovljenom hramu posvećenom prenosu moštiju Svetog Nikolaja u Vrlici, i ove godine uputili su se Čuvari Hristovog groba, poštovaoci i negovatelji drevnog običaja pravoslavnih Srba ovog grada u Cetinskoj krajini. Osim u Vrlici, običaj čuvanja groba Hristovog poštovao se jedino u svetom gradu Jerusalimu. Tačni podaci o samim počecima običaja nisu zabeleženi u istorijskim izvorima, ali prema usmenim predanjima običaj postoji najmanje 400 godina i veruje se da je u Vrliku prenešen upravo iz Jerusalima. Momci i devojke iz vrličkih sela, obučeni u tradicionalne i bogato ukrašene narodne nošnje, dodatno su uveličali proslavu Vaskrsa u ovom kraju.

– Naš običaj oživljavaju momci koji su i ove godine sa ponosom obukli nošnje Čuvara koje su nosili i naši preci. Ove godine završava se ikonopisanje našeg hrama, nadamo se njegovom osvećenju, i ovo je jedna od najvažnijih stvari koju smo svi zajedno uradili nakon 2018. godine kada smo završili spoljašnje uređenje hrama. Naše udruženje Čuvara je organizator te obnove jer to je, pored nastojanja da svi zajedno na neki način očuvamo duhovni život među našim sunarodnicima, nešto što smo svi shvatili kao našu obavezu i zalog za budućnost. Želja momaka da se obuku u ove nošnje svake godine je sve veća. Sada je tu dvadeset momaka u ulozi Čuvara, koji su samo ovim povodom stigli iz Srbije, i trudimo se da sve ovo bude kao nekada kada su naši preci hodali ovim krajevima. Obnova hrama je potvrda Vaskrsenja koje svi slavimo i u koje verujemo, polažući nade u to da će i ovaj kraj ponovo vaskrsnuti i oživeti zajedno sa svojim narodom – posebno emotivno poručuje predsednik udruženja i ovogodišnji harambaša među Čuvarima Dragan Pavlović.

Sa jednakom radošću praznik Vaskrsenja u Vrlici je dočekao i Aleksandar Milaš, ponosni nosilac prezimena slavnog episkopa dalmatinskog Nikodima Milaša. Iako je njegov deda odavno otišao iz Dalmacije, a otac mu kao i on rođen u Srbiji, želja ga je, kaže, od detinjstva vukla da na Vaskrs obuče tradicionalnu nošnju baš tamo odakle mu sveta loza niče.

– Dolazak ovde je uvek poseban. Iako običaj negujemo u Batajnici gde je, nakon rata, prenešen iz Vrlike, dolazak na pradedovsku zemlju ima neku drugačiju, posebnu emociju. Nošnju čuvara obukao sam mnogo puta, ali je ovo peti put ovde u Vrlici. Ove godine ta radost je još naglašenija, jer smo došli u naš hram koji će uskoro zasijati u svom punom sjaju. Svi smo neizmerno srećni što smo, i kroz obnovu i kroz ovaj običaj, ovde utkali po jedan delić sebe sećajući se tako i svojih predaka, ali i ostavljajući nešto u amanet novim generacijama koje ovde budu dolazile. Hristos je vaskrsao, životom pobedio smrt, a tugu zbog ružnih stvari iz prošlosti neka pobedi radost koju svi nosimo sa sobom odavde – poručuje Milaš.

Vaskršnja radost oživela je i usnulo Mokro Polje u opštini Ervenik. Tradicionalno kotrljanje vaskršnjih jaja ove je godine okupilo zavidan broj Mokropolјaca koji su Vaskrs došli proslaviti u svom kraju. Važno je bilo imati najbrže i najlepše išarano vaskršnje jaje, ali ni približno tome koliko radost praznika podeliti sa najbližima, porodicom, prijateljima i komšijama.

Uz odjeke zvona koja su najavila radosni događaj, poruke ljubavi i praštanja, zdravice, pesmu i bogate trpeze, pravoslavni Srbi u Dalmaciji obeležili su i ovaj Vaskrs, čestitajući ga svom pravoslavnom rodu najradosnijim pozdravom Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse.

(Srbi.hr)

Коментари