BENKOVAC: GODIŠNJICA UBISTVA OLGE MILJEVIĆ /67/ U BILJANIMA GORNJIM! ZLOČIN BEZ KAZNE



DIC Veritas redovno kroz aktivnost pod nazivom "Hronologija rata u Hrvatskoj 1991-1995" podseća na sve značajne događaje i dešavanja  iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. Na taj način čuva se sećanje na nevine srpske žrtve, na sve zločine hrvatske vojske ali i na bitne političke događaje i odluke iz tog perioda.

Kada je reč o 9. martu Veritas i njegov direktor Savo Štrbac, podsetili su na jedan svirep i nekažnjen zločin počinjen tog dana 1993. godine. Reč je o napadu hrvatske vojske na srpsko selo Biljane Gornje kod Benkovca. Ova zlodela počinjena su u okviru akcije "Maslenica" koja je započela još u januaru 1993. godine sa namerom da se prostor Ravnih Kotara etnički očisti od srpskog stanovništva.

Tokom besomučnog napada hrvatskih agresora na srpsko mesto Biljane Gornje 9. marta 1993. ubijena je penzionerka Olga Miljević, rođena Inić. Ova vredna žena, starica, domaćica rođena je 3. oktobra 1926. godine u selu Jagodnja Donja. Ubijena je u 67-oj godini života na pragu porodične kuće kada je kiša hrvatskih granata zasula nebranjeno srpsko selo i civilne ciljeve. Ne poštujući nijedno primirje, ne mareći za živote dece, žena i staraca, hrvatski agresor je  kobnog dana ispalio više projektila po ovom pitomom selu i njegovim stanovnicima. Padali su smrtonosni hici i geleri po kućama, po životinjama, po ljudima....

Nije Olga imala baš nikakve šanse protiv zlikovaca sa šahovnicom. Preživela je ova hrabra žena Drugi svetski rat i sve strahote ustaša, ali nije uspela i ovaj poslednji. Njena smrt za neke je deo samo sumorne statistike ali za rodbinu i poznanike to je veliki i nenadoknadiv gubitak, rana koja večno boli. Ne dozvoliše joj zveri u ljudskom obliku da u miru provede staračke dane, da uživa u svome selu, sa svojom porodicom!

U Biljanima je tokom trajanja rata ubijeno 90 meštana (i ovde privremeno naseljenih ljudi) srpske nacionalnosti, od dece do starih i nepokretnih. 

Istog dana 09.03.1993. u napadu na mesto Pridraga, hrvatski agresori su ubili mladića Tihomira Španovića, starog 23 godine, dok je više civila ranjeno. 

MASLENICA - ZLOČIN BEZ KAZNE

Tokom genocidne agresije hrvatskih snaga na južne delove Republike Srpske Krajine /RSK/ u akciji kodnog naziva "Maslenica" počinjeni su neki od najstrašnijih zločina nad srpskim stanovništvom. Zločinačka akcija istrebljenja svega što je srpsko započela je 22. januara 1993. godine a hrvatska vojska baš nikoga nije štedela. Ubijeno je, stradalo i nestalo 513 Srba, među kojima je bilo 38 žena. Ubijeno je četvoro dece, dok je više od šezdesetoro mališana zadobilo teške i lakše povrede. 


Načini na koje su Srbi stradali i danas lede krv u žilama. Patolozi su još 1993. ostali u neverici prilikom obdukcije, a identifikacija mnogih tela je trajala i po nekoliko sati što takođe govori o ozbiljnosti povreda.


Prva ubistva i progon srpskog stanovništva na području Zadra i Ravnih Kotara započeli su još u proleće i leto 1991. godine. Srpski civili su, najčešće pod okriljem noći, izvođeni iz svojih kuća i stanova i odvođeni na tzv. informativne razgovore sa kojih se mnogi nisu vratili. Likvidacije su vršene planski i sistemski. Tada se formiraju i prvi logori za Srbe gde su vršena masovna zlostavljanja, silovanja i likvidacije. Kampanja nasilja i surovih pojedinačnih likvidacija Srba zadarskog zaleđa trajala je do januara 1993. kada zločini dobijaju svoj potpun oblik. Za vreme trajanja rata na području Zadra i Ravnih Kotara ubijeno je 165 srpskih civila, od čega je blizu polovine izgubilo život za vreme akcije "Maslenica". 

 

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, niko do sada nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji, naveo je "Veritas". Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od kojih šest civila, među kojima tri žene. U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.


Agresija je izvršena u toku realizacije Vensovog plana, kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu UNPROFOR-a. 
U ovoj agresiji najviše su stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski. Srbi iz tih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, a njihova imanja su opljačkana i uništena, dok su kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni. DIC Veritas, jedina relevantna institucija koja godinama aktivno radi na čuvanju sećanja na nevine žrtve i činjenicama razotkriva svaku neistinu, navodi da su među tim objektima bili Dvori Stojana Jankovića u Islamu Grčkom sa malom Crkvom Svetog Georgija koja je osveštana 1675. godine, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, te Crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću koje su osveštane 1567, odnosno 1872. godine. 

Iz ovih ravnokotarskih sela proterano je više od deset hiljada Srba koji su se raselili širom sveta. Operaciju "Maslenica" su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsednika države Franje Tuđmana. U vreme agresije načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je kosovski Albanac Agim Čeku koji je do 1991. godine bio oficir JNA, od čijih granata je, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila.

Коментари